Supermoto


Supermoto

Supermoto motocikli su namjenjeni za sport i zabavu te su neka mješavina motocross i enduro motocikala.

Prvo su se pojavili u SAD-u prije 10 do 15 godina pod nazivom Motard motocikli, te im je namjena bila multifunkcionalna, a vozače koji su ih vozili nazivali su Superbajkeri.

Njihova glavna odlika nije praktičnost i turistička putovanja, već ponajprije zabava i akrobacije koje se njima izvode, a najviše vole zavojite ceste sa kratkim ravnim djelovima i povremene posjete makadamu.

Dakle radi se o relativno novoj kategoriji motocikala u kojoj Aprilia nudi zaista široki spektar ponude sa svojom modelima u kategorijama 50, 125, 450, 550, 650, 750 i 1200 centimetara kubičnih.

U ovom poglavlju nalaze se dva modela SX 50 i SX 125 koji su pokretani dvotaktnim pogonskim agregatima i namjenjeni su najmlađoj populaciji motociklista.

Modeli SXV 450 i 550 spadaju u kategoriju „hard supermoto“ i radi se serijskim inačicama profesionalnih supermoto bolida.

Pegaso 650 Strada je soft supermoto motocikl, odlikuje ga svestranost pa mu svakodnevna uporaba u gradskoj vožnji, kraća putovanja i sportska vožnja nisu strani.

Modeli Dorsoduro 750 i 1200 spadaju u maksi supermoto kategoriju „velikih“ supermota pokretanih V2 pogonskim agregatima, s tri mape paljena i sportskim karakterom.

Ova enciklopedija je zaštićena autorskim pravima, te ju je kao autorsko djelo zabranjeno distribuirati, kopirati i zloupotrebljavati njezin sadržaj. U slučaju zlouporabe ili kopiranja ove enciklopedije, pravna ili fizička osoba koja počini takve radnje može kazneno ili prekršajno odgovarati pred nadležnim sudom, sukladno sa Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima u RH, koji se temelji na članku 88.Ustava Republike Hrvatske.