Predgovor


Marko se obraća Vama.

Poštovani čitatelji, ova Aprilia enciklopedija se sastoji od sljedećih poglavlja:

1. Sažetak povijesti tvrtke Aprilia.

2. Ride By Wire.

3. Prvo poglavllje: Sport/Streetfighter.

4. Drugo poglavlje: Naked/Turing.

5. Treće poglavlje: Enduro/Motocros.

6. Četvrto poglavlje: Supermoto.

7. Kazalo pojmova i cjenik.

Sažetak povijesti tvrtke Aprilia je kratak pregled najvažnijih trenutaka u proizvodnji i razvoju novih motocikala te razvoju tvrtke Aprilia koja je poznata po svojem mladenačkom duhu koji ugrađuje u sve svoje proizvode.

Ride by Wire je posebno poglavlje u kojem se objašnjava što je sustav Ride by Wire i čemu služi pa je preporučljivo upoznati se sa ovom temom prije čitanja poglavlja u kojem su obrađeni pojedini motocikli, pošto se pojam Ride by Wire često pojavljuje kod novijih Aprilijinih modela motocikala.

Zatim sljede četiri poglavlja podjeljena po tipovima motocikala u kojima su obrađeni gotovo svi Aprilijini motocikli, ili bolje rečeno svi najpoznatiji modeli proizvedeni do 2011. godine.

Svaki motocikl je obrađen kroz tablicu tehničkih podataka u kojoj se nalaze svi najbitiniji podaci, te kroz kratki tekst koji prikazuje karakteristike i povijest određenog modela.

U kazalu pojmova se nalaze objašnjenja kratica i pojmova iz teksta koji se nalazi u enciklopediji te cjenik dostupnih Aprilia vozila na Hrvatskom tržištu.

Aprilia enciklopedija je nastala kao rezultat autorove fasciniranosti i opčinjenosti talijanskim proizvođačima motocikala i kultne V- twin koncepcije pogonskih agregata, čiju tradiciju njeguju naviše upravo Talijanski proizvođači motocikala.

Ovom prilikom autor se zahavljuje Hrvatskom zastupništvu za Aprilju (Piaggio Hrvatska) na suradnji i pomoći pri dobivanju određenih materijala koji svakako podižu standard ove eciklopedije.

Aprilia enciklopedija je autorsko djelo domaćeg autora (Marko Heder) pa molimo čitatelje da ne kopiraju i zloupotrebljavaju njen sadržaj, jer je sadržaj kao autorsko djelo zaštičen Zakonom o autorskom djelu.

Nadamo se da će čitatelji ove enciklopedije pronaći poneku zanimljivu informaciju i prepoznati edukativni karakter enciklopedije koja je više pisana u kataloškoj formi.

Ova enciklopedija je zaštićena autorskim pravima, te ju je kao autorsko djelo zabranjeno distribuirati, kopirati i zloupotrebljavati njezin sadržaj. U slučaju zlouporabe ili kopiranja ove enciklopedije, pravna ili fizička osoba koja počini takve radnje može kazneno ili prekršajno odgovarati pred nadležnim sudom, sukladno sa Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima u RH, koji se temelji na članku 88.Ustava Republike Hrvatske.