WSBK Monza.

Objavljeno: 13.05.2013


Aprilia Racing tim bio je među ključnim igračima na Monzi u sklopu četvrtog kola svjetskog SBK prvenstva, a vikend je završio s dva vozača Aprilia Racing tima, Guintoli i Laverty, na prvom i na drugom mjestu u ukupnom poretku.

Aprilia je povećala vodstvo u ukupnom poretku među konstruktorima (172 boda), ispred BMW-a (144), Kawasakija (127), Honde (78), Suzukija (68) i Ducatija (52).

U obje utrke, četiri vozača: Laverty, Guintoli, Melandri i Sykes ostavili su ostale vozače daleko iza sebe i izmjenjivali se na vodećoj poziciji u borbi za pobjedu sve do posljednje krivine.
U prvoj utrci, nakon spektakularnog završetka i nakon što su vodile tijekom većeg dijela utrke dvije Aprilije završile su na trećem (Laverty) i četvrtom mjestu (Guintoli) iza Melandrija i Sykesa.

Druga, ekstremno brza utrka koja je završila s prosječnom brzinom iznad 201 Km/h odvijala se jednako s četvoricom vozača koji su odmakli od ostatka grupe.
Vozači Aprilije ostali su u vodstvu, Laverty je vodio tijekom sedam krugova, a zatim Guintoli sljedećih osam.

Laverty je dva kruga prije kraja ponovo preuzeo vodstvo te se na kraju borio za pobjedu s Melandrijem ispred Guintolija i Sykesa.
Guintolijevo osvajanje mjesta na podiju postalo je službeno nakon što je Aprilia Racing tim podao pritužbu jer je Sykes presjekao dvostruku okuku u zadnjem krugu.
Tim rezultatom sve četiri Aprilije RSV4 plasirale su se među prvih šest (Fabrizio peti i Giugliano šesti).

Ovom trećom pobjedom, nakon pobjeda na Phillip Islandu i tijekom prethodnog kola u Assenu, Laverty sada drži drugo mjesto u ukupnom poretku u kojem vodi njegov timski kolega Sylvain Guintoli.

Ovaj francuski vozač Aprilia Racing tima bio je glavni protagonist utrka na Monzi.
Treće i četvrto mjesto za njega nisu u potpunosti zadovoljavajući rezultat no unatoč tome taj rezultat donosi vrijedne bodove za prvenstvo.

Eugene Laverty: „Ovo je bio izvrstan dan za mene.
Nakon osvajanja mjesta na podiju u prvoj utrci bilo je lijepo završiti vikend s pobjedom.
Pogotovo nakon što sam se u prvoj utrci razočarao jer sam, da sam na kraju utrke odigrao drugačije, imao šansu ostvariti pobjedu. . Pokazali smo da možemo biti brzi i konzistentni na dvije vrlo različite staze kao što si Assen i Monza.
Moj RSV4 pokazao se vrlo dobrim za mene.
Na ovoj je stazi od velikog značaja brzina i stabilnost motocikla pri kočenju.
Stanje bodova je odlično, pogotovo ako uzmete u obzir dva ispadanja na Aragonu, no te su poteškoće iza mene i računam na dobar plasman u sljedećem kolu na Doningtonu.
Iako je to za mene domaći teren, ta mi staza nikad nije naročito odgovarala ali mislim da ove godine imam sve predispozicije za uspjeh.“

Sylvain Guintoli: „Kakav uzbudljivi vikend!
U prvoj utrci osjećao sam da idem brzo sve do pola utrke no zatim sam izgubio osjećaj i nisam mogao postići bolji rezultat od četvrtog mjesta.
U drugoj sam utrci imao bolji tempo.
Ostali su me puno teže pretjecali no u zadnja dva kruga nisam uspio pratiti Eugena i Melanrdija. Odluka koja je donesena nakon Sykseovog manevra za mene je bila očekivana.
Zadovoljan sam s trećim mjestom iako sam propustio slavlje na podiju kojeg je moj tim definitivno zaslužio nakon tako napornog rada.
Ovo su vrlo važni bodovi za prvenstvo.“