Umjetni benzin, samo teorija ili i praksa?

Objavljeno: 30.01.2011


Konačno jedna dobra vijest za sve vozače koji uživaju u zvuku mašina sa unutarnjim sagorjevanjem!

Nakon posljednjeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, koje je povisilo cijenu litre benzina na preko 9 kn mnogi su se zapitali, pa kada će opet ona stara vremena kada je litra bila oko 7 kn??
Nažalost ta vremena su prošlost i sada živimo u svijetu u kojem potražnja za fosilnim gorivima raste enormnim tempom pa realno nije za očekivati da će benzin više ikada biti jeftin.

Dobra vijest je da su britanski znanstvenici na tragu rješenja tog problema, jer su počeli eksperimentirati s umjetnim benzinom koji u svom sastavu umjesto ugljika ima vodik pa će stoga biti mnogo jeftiniji i ekološki prihvatljiviji te će moći pokretati postojeće benzinske motore s unutrašnjim sagorjevanjem.
Energija vodika se može iskoristiti sagorjevanjem tog plina ili kombiniranjem kisika i vodika u gorivim ćelijama, problem je što su metode skladištenja vodika sada skupe i nesigurne.

Rezultati prvih testova umjetnog benzina u cestovnim uvjetima biti će objavljeni tijekom sljedeće godine, a benzin bi u svoju konvencionalnu uporabu (prodaju na postajama) mogao ući u vremenskom periodu tri do pet godina, te bi mu cijena sa svim porezima trebala biti oko 5 kn po litri.

Iskreno se nadamo skorom uspjehu britanskih znanstvenika, kako mnogi ljubitelji benzinskih motora ne bi morali biti prisiljeni zamjeniti "pravi zvuk mašne" s pištanjem elektro motora te kako bi motociklisti mogli opet posjećivati benzinske postaje s novčanicom od 50 kn i osmjehom na licu!!!