Test: Matrix RCV kaciga.

Objavljeno: 17.11.2010


Talijanska tvrtka Matrix Helmets bavi se već deset godina dizajniranjem i razvojem zašitnih kaciga u suradnji sa profesionalnim vozačima motocikala.

Matrix zaštitne kacige se proizvode po načelu „Mix formula“ što znači da ih odlikuje elastičnost i mala težina vanjske školjke u suradnji sa polystyrene unutrašnjosti, koja je presvučena anti-alergijskom i perivom presvlakom koja se naravno može izvaditi.

Vanjska školjka se sastoji od trikompozitnih multifiber MCK vlakana male težine i velike čvrstoće te su Matrix kacige odobene od Ministarstva Europske Zajednice sa crash test certifikatom (ECE 22-05).

Mi smo na testu imali model kacige RCVD 601 koji dolazi u dvije boje, crna i mat crna sa grafikama.
Radi se o sportskom modelu kacige koja posjeduje kanalizirajući sustav ventilacije putem usisnika ispod brade i zračnih tunela na vrhu kacige, dupli D- ring sustav vezica te vizir debljine 2,2mm koji je antiscratch i antifog zaštićen.

Kaciga se odlikuje velikom preglednosti u vožnji, što omogućava vozaču da u svakoj situaciji ima preglednost od 180 stupnjeva, te ventilacijski sustav dovodi optimalnu količinu zraka za disanje pri nižim i višim putnim brzinama.

Vizir nije baš sklon zamagljivanju čak ni kada su temperature zraka između 5 i 15 stupnjva celzija, kao što je bio slučaj na našem testu.

Zapravo jedina veća mana kacige Matrix RCVD 601 je šum koji se javlja pri brzinama većim od 80 km/h ali ako ste vozač koji koristi potkapu ili slična pomagala tijekom vožnje onda vas taj šum neće puno ometati u vožnji.

Kaciga inače na prvi pogled i dodir ostavlja dojam kvalitete, vidi se da je tehnologija izrade na dosta visokom nivou po kvaliteti lakiranja grafika te po ostalim detaljima u unutrašnjosti i vanjštini kacige.

Nama se osobno svidjela zbog preglednosti koju nudi u gradskoj vožnji (što je bitno kod pravovremenog uočavanja automobila pri prestrojavanju u prometnim trakama) te male težine koja igra veliku ulogu kod dužih putovanja jer ne zamara toliko vrat i kvalitetno se nosi sa zračnim strujanjima.

Cijena Matrix RCVD 601 kacige je 239 eura, što je više nego pristupačna cijena za ovu klasu kacige, međutim trenutna akcijska cijena u Motormaniji (Velika Gorica) iznosi čak 639 kuna!, što znači da se kaciga praktički poklanja.

Na test ustupio: Motormania Ver d.o.o