Test: Ducati Multistrada 1200 S

Objavljeno: 17.09.2016


Test Ducati Multistrade 1200 S smo odradili u optimalnim uvjetima.
Vrijeme nas je poslužilo a i ceste za koje je Multistrada kao stvorena su nam bile u blizini.

Sve što je trebalo napraviti je, odjenuti opremu, natankati spremnik goriva i krenuti nekamo daleko.
Dojmove o tome kakva je nova Multistrada 1200 S donosimo u nastavku.

Krećemo od izgleda. Mogli bismo reći da je izgled Multistrade nešto oko čega se lome koplja još od prvog modela iz 2003. godine.

Tako će se nekima svidjeti već na prvi pogled, drugima na drugi ili treći pogled, a nekima se možda neće svidjeti.
Nama se Multistrada 1200 S svidjela već na prvi pogled, osobito nam se svidio dojam velikog motocikla koji ostavlja, a zapravo je riječ o vrlo kompaktnom i uglađenom motociklu.

Linije prednjeg kraja su ostale vjerne modelu iz prethodne generacije iz 2010. godine, no sada prednji kraj ima nešto oštriji kljun te drugačiji vjetrobran a iza svega navedenoga se nalazi široki spremnik goriva.
Stražnji kraj je ostao praktički nepromjenjen i puno je užih dimenzija od prednjeg kraja te na njemu dominiraju touring sjedla vozača i suvozača te visoki „rep“.
Cijelim motociklom dominira kombinacija oblih i oštrih linija koje se međusobno nadopunjavaju.

Na štitnicima za ruke na upravljaču se nalaze pokazivači smjera kao i kod prethodne generacije, no malo su redizajnirani te dolaze s držačem s vanjske strane upravljača.

Centralnim djelom motocikla dominira pogonski agregat Ducati Testastretta DVT zapremine 1198.4 ccm koji razvija snagu od 132 Nm pri 7.000 okr/min i 160 Ks pri 9.000 okr/min.
Sam izgled pogonskog agregata je prekrasan a njime dominiraju glave cilindara koje su zbog DVT (Desmodromic Variable Timing) konfiguracije nešto većih gabarita nego što je to uobičajeno kod V-Twin agregata.

Na upravljaču s lijeve strane se nalazi tipka pomoću koje se ulazi u menu, jednim kratkim pritiskom se dolazi do osnovnih postavki u kojima se bira način rada (Sport, Touring, Enduro ili Urban), a dužim pritiskom na tipku se dolazi do postavki u kojima se može promijeniti razina ABS-a Traction Controla i itd.

Svi prekidači i ručice su lijepo izvedeni te se vozač brzo na njih navikne.
Iznad upravljača se nalazi jedan veliki TFT display u boji koji sadrži sve potrebne informacije, te je lako čitljiv u svim uvjetima vožnje.

Ducati Multistrada 1200 S dolazi serijski opremljena s Ducati Safety Pack (DSP) koji uključuje: Bosh 9ME multi-calibration ABS sustav koji funkcionira i u zavojima, Ducati DTC (Ducati Traction Control) u 8 razina podešavanja, (DMS) Ducati Multimedia System, (DCL) Ducati Cornering Lights, (DWC) Ducati Wheelie Control, Hands free ingnition i Cruise control.

Nakon što smo sve nabrojali, mogli bismo reći par riječi o tome kako sve navedeno funkcionira na cesti te nešto i o dojmovima.

Krenimo od ciklistike. Multistrada na prvu ostavlja dojam dugog i velikog motocikla, no čim se nađete u sjedalu dojam je da je Multistrada kratak i kompaktan motocikl.
Pogotovo u zavojima u kojima Multistrada naprosto briljira kroz prebacivanja s jedne strane na drugu, ulasci i izlasci iz zavoja jednostavno su na razini jednog pravog sportskog motocikla.
Težina Multistrade 235 kg sa svim tekućinama se osjeti prilikom dizanja motocikla s bočnog oslonca a prilikom vožnje osjećaj težine u potpunosti nestaje te dominira osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Ovjes koji se sastoji od prednje vilice promjera 48 mm koja je u potpunosti podesiva s Ducati Skyhook ovjesom (DSS) i stražnjeg mono amortizera koji je također opremljen Ducati Skyhook ovjesom (DSS) radi vrlo dobro, te je jako prilagodljiv uvjetima na cesti ovisno o podešenjima koje vozač odabere.

Prednja vilica je nešto dužeg hoda 170 mm pa smo pri naglim kočenjima imali dojam da vilica ponire dosta daleko te nismo imali onaj osjećaj sigurnosti i lakoće kočenja kao što je to slučaj kod XDiavela ili Monstera 1200 S koji imaju kraći hod vilice te imaju puno niži centar težine od Multistrade 1200 S koja je visok motocikl.

Kočnice koje se sastoje od 2 x 330 mm polu-plutajućih diskova, radijalno postavljenih Brembo monobloc kliješta Evo M50 s 4-klipa i radijalne pumpe s ABS-om, te stražnja kočnica s diskom promjera 265 mm i plivajućim dvoklipnim kliještima odrađuju svoj posao vrlo dobro, no ukupni dojam kvare prije spomenuti duži hod prednje vilice te poluga stražnje kočnice koja je jako mala i uvučena prema bloku pogonskog agregata pa ju je bilo teško naći u početku prije prilagodbe u vožnji.

Inače ABS sustav radi vrlo dobro te prilikom naglih kočenja svaku moguću blokadu kotača ili trzajeve rješava na smiren i siguran način.

Kad smo kod ergonomije, moramo reći da nam se položaj sjedenja jako svidio na Multistradi.
Položaj tijela je uspravan s blago nagnutim gornjim dijelom tijela, noge su optimalnom položaju za duža putovanja i kontrolu motocikla u zavojima, gotovo kao kod maxi supermoto motocikala.
Ruke su također u sličnom položaju kao kod maxi supermoto motocikala, što je jako dobro rješenje jer u kombinaciji sa širokim upravljačem navedeno bitno doprinosi udobnosti i kontroli vozila u zavojima.

Stražnjica je udobno smještena u touring sjedalu koje je široko i debelo podstavljeno te smo nakon cjelodnevnih vožnji osjećali tek mali zamor u mišićima stražnjice.
Navedeno se može reći i za suvozača koji se zaista nema previše što žaliti.
Oslonci za noge vozača drže stopala vrlo dobro te nisu sklizavi niti vibriraju u vožnji.

Multistrada 1200 S u vožnji ostavlja dojam vrlo kompaktnog motocikla koji voli otvorene ceste prepune zavoja u kojima briljira.
Tranzicije s lijeve na desnu stranu i obratno u zavojima su impresivne a osjećaj stabilnosti je na visokoj razini.
Tu moramo spomenuti i gume koje se serijski ugrađuju na Multistradu, riječ je o Pirelli Scorpion Trail II gumama koje su namjenjene i za vožnju po makadamu i blatu, mješavina enduro i cestovne gume.
Scorpion Trail II su držale cestu vrlo dobro u sportskim uvjetima vožnje s obzirom na to da su proizvedene i za off-road vožnju.

Vjetrobranska zaštita je također vrlo dobra, iako na prvi pogled vjetrobransko staklo izgleda maleno, a u odnosu na raniji model ono je uistinu dosta manjih gabarita, no svoju ulogu odrađuje vrlo dobro te se pozicija vjetrobranskog stakla može mijenjati i u vožnji jednostavim povlačenjem ručice koja se nalazi s unutarnje strane stakla tzv. klizni sistem, što je vrlo pametno rješenje jer ne zahtjeva nikakve mehanizme pokretane elektro motorima te se štedi na težini i potrošnji energije.

Zaštita od vjetra je dobra za vozače visine do 180 cm do nekih 160 km/h, preko te brzine blagim pogibanjem glave (kacige) vrtloženja nestaju te je moguće doći do 210 km/h bez da vozač osjeti neki bitniji pritisak vjetra na gavi i ramenima.

Navedeno se osjeti prilikom vožnje na autoputevima kojima Multistrada 1200 S zasigurno nije stranac, te se može pohvaliti stabilnošću pri višim brzinama, iako prednji kraj postane vrlo lagan i klimav kad se prijeđe brzina od 200 km/h.
No navedeno nije neka mana pošto je Multistrada ipak jedan Sport-touring motocikl koji najviše vremena provodi na otvorenim magistralnim cestama.

Imali smo priliku isprobati Multistradu i na Hrvatskoj buri (srednje jakoj buri) te možemo reći da su bočni udari vjetra na autoputu i staroj cesti bili jako dobro svladani pri manjim brzinama (60-120 km/h), pri kojim je Multistrada jedva osjetila bočne udare ali pri višim brzinama se udari dosta osjete na prednjem kraju motocikla koji postane labav.

Na otvorenim dionicama Multistrada svojim ponašanjem ostavlja dojam maxi supermoto motocikla koji voli zavoje, nagla ubrzanja i kočenja, te je nevjerojatno koliko je motocikl lagan i agilan u navedenim uvjetima vožnje a radi se o 235 kg težine.
S druge strane vjetrobranska zaštita, velika zapremina spremnika goriva i bočni koferi su elementi zbog kojih se Multistrada ubraja u kategoriju touring motocikala.

Isprobali smo sve načine rada pogonskog agregata (Sport, Touring, Enduro i Urban) te nam se Multistrada najviše svidjela u Touring načinu rada u kojem razvija maksimalnu snagu i okretni moment ali vrlo linearno i uglađeno.
Touring način rada funkcionira dobro i u gradskoj vožnji, no kada je promet zaista gust Urban mapa paljenja radi svoj posao vrlo opuštajuće i sigurno.

Sport način rada djeluje na način da odaziv na gas postaje vrlo agresivan i osjetljiviji nego u Touring načinu rada, ovjes postaje tvrđi, te je odličan odabir ako posjećujete stazu ili jednostavno želite sami uživati u nekoj agresivnijoj vožnji po zavojitim dionicama.

Enduro način rada nismo imali prilike puno isprobavati a i nismo doživjeli Multistradu baš kao enduro motocikl, ipak mu je primarna namjena cestovna vožnja i tu daje najbolje od sebe, no kratki posjet makadamskoj cesti je prošao i više nego solidno, u Enduro načinu rada ovjes postaje mekši kako bi mogao apsorbirati sve neravnine i dati osjećaj udobnosti, odaziv na kontrolu gasa je točno kakav treba biti u uvjetima off-road vožnje te je ukupna kontrola vozila bila na razini.

Odabirom ABS sustava razina 1. isključuje se ABS na stražnjem kotaču pa je moguće izvoditi ludorije (slajd) kroz zavoje na cesti i van nje te ABS na prednjem kotaču radi toliko sofisticirano i dobro da uopće nema razloga da postoji opcija za isključivanje ABS-a u potpunosti.

Multistrada 1200 S je opremljena i Cruise control-om koji smo malo isprobali te možemo reći da je dovoljno da odaberete opciju i stisnete (set) i sustav jednostavno radi.

Ducati Testastretta DVT pogonski agregat nam je na ovom testu bio pravo otkrivenje.
Već smo imali prilike isprobati DVT na XDiavelu, no XDiavel je motocikl namjenjen za krstarenje a ne za veća putovanja i sportskiju vožnju pa smo s Multistradom 1200 S spoznali prave čari DVT pogonskog agregata.

DVT (Desmodromic Variable Timing) pogonski agregat daje snagu u području od 3500 do nekih 9000 okr/min te je snaga uvijek dostupna i linearna u bilo kojem režimu rada.
Multistrada vuče iz niskih, srednjih, visokih okretaja, uopće nije bitno, snaga je uvijek tu i nikad se ne dogodi da je ima previše ili premalo ako to vozač tako želi.

Osjećaj povezanosti komande gasa i stražnjeg kotača su na visokom stupnju „razvoja“ a linearnost razvijanja snage, bez ikakvih rupa i trzajeva je ispeglana gotovo do savršenstva.

Još jedna prednost DVT pogonskog agregata je i potrošnja goriva.
Naime na našem testu koji smo najviše proveli u Touring načinu rada i na otvorenim cestama, potrošnja se kretala između 5 i 7 litara što je za zapreminu od 1198.4 ccm, težinu motocikla od 235 kg i 160 konja koje treba napojiti, rezultat i više nego odličan.

Navedeno u kombinaciji s spremnikom goriva od 20 litara čini Multistradu 1200 S Sport-touring motociklom koji je vrlo ekonomičan i praktičan u svim uvjetima primjene.

Ukupni dojam Multistrade 1200 S je i više nego pozitivan, prilikom ovog testa smiješak nam se nije skidao s lica, bilo u vožnji, bilo u pauzama dok smo sjedili u nekom hladu i promatrali linije ovog Talijanskog ljepotana.

Multistradu bismo mogli nazvati Multivitaminom za one koji provode svoje vrijeme u vožnji najviše putujući po otvorenim cestama uživajući u prirodi i krajolicima.
Također Multistrada ostaje praktičan motocikl i za gradsku vožnju jer je dovoljno kompaktan te posjeduje pogonski agregat koji je vrlo prilagodljiv uvjetima vožnje a ni sportski štih mu nije stran.
S nekoliko modifikacija, promjenjenim vjetrobranom i pravim gumama, Multistrada 1200 S ima itekako što za pokazati i na stazi drugim motociklima R kategorije.

Na kraju cijena. U RH ona se kreće oko 159.990,00 kn za Multistradu u bijeloj izvedbi te 157.990,00 kn u crvenoj izvedbi.
No također podsjećamo da postoji i „osnovna“ verzija Multistrade 1200 koja u RH košta oko 137.990,00 kn koja dolazi opremljena s nešto manje tehnologije.

S obzirom da Multistrada 1200 S nudi sve najbolje iz svijeta motociklizma te da se radi o jednom od modela u koji tvrtka Ducati najviše ulaže, unaprijeđuje i testira cijena bi bila opravdana, no zadnji sud je ipak na tržištu koje je dosad davalo visoke ocjene ovom modelu.

Autor, test vozač: Marko Heder