Ponovni uspjeh Aprilije na SBK-u

Objavljeno: 24.09.2012


Nakon uzbudljivog vikenda Max Biaggi, Eugene Laverty i cijeli Aprilia Racing Team vraćaju se iz Portugala s povećanim vodstvom u ukupnom poretku među vozačima i među konstruktorima te s prvom pobjedom Lavertyja na RSV4 motociklu.

Dominacija Aprilije počela je već u prvoj utrci koja je započeta na mokroj stazi nakon jake kiše koja je padala cijelo jutro.
U prvoj utrci Max Biaggi i Eugene Laverty zauzeli su vodeće pozicije nakon samo nekoliko krugova ali u šestom krugu utrka je prekinuta zbog ulja na stazi uslijed ranijeg pada jednog od natjecatelja.

Promijenjeni uvjeti na stazi nakon ponovnog starta stvorili su poteškoće za Maxa koji se borio sve do kraja utrke i završio na četvrtom mjestu kao i za Lavertyja koji je utrku završio na trinaestom mjestu.
Pobjedu je odnio Tom Sykes koji je nakon pada Marca Melandrija postao Maxov najbliži suparnik u borbi za vodeću poziciju u ukupnom poretku.

Aprilia se u potpunosti iskupila u drugoj utrci s dvije Aprilije RSV4 na pobjedničkom podiju.
Pobjedu je odnio Laverty koji je nakon dobrog starta bio u vodstvu tijekom cijelih 22 kruga utrke.
Biaggi je osvojio mjesto na podiju nakon borbe s Leonom Camierom te trećim mjestom zaradio 16 bodova što mu u ukupnom poretku daje prednost od 30,5 bodova ispred drugoplasiranog Sykesa i 38,5 bodova ispred trećeplasiranog Melandrija.

Postignutim rezultatima Aprilia je povećala vodstvo u ukupnom poretku među konstruktorima na 28,5 bodova ispred BMW-a, 47,4 bodova ispred Ducatija i 66 bodova ispred Kawasakija.

Max Biaggi: „Dvije zaista teške i na neki način čudne utrke.
U prvoj su utrci uvjeti na stazi bili posve različiti od onih na treninzima, a i u drugoj utrci prianjanje na stazu nije bilo najbolje.
Uzimajući u obzir te poteškoće i puno kontakta s drugim vozačima.
Sada počinjemo s pripremama za zadnje kolo prvenstva na Magny Coursu gdje ćemo, kao i uvijek, dati najbolje od sebe.“

Eugene Laverty: „Svoju prvu pobjedu za Apriliju postigao sam na meni omiljenoj stazi uz koju su stajali moji brojni navijači kojima se ovom prilikom želim i zahvaliti.
Prianjanje uz stazu u drugoj utrci nije bilo savršeno.
Nastojao sam agresivno voziti od samog početka kako bih stekao prednost koju sam i zadržao sve do kraja utrke.
U ovoj smo godini imali nekoliko poteškoća kao i u današnjoj prvoj utrci, ali konačno dostižemo svoj potencijal i pokazujemo napredak na kraju ove sezone.“

WSBK Ukupni poredak vozača

1. Max Biaggi (Aprilia) – 347 bod.
2. Tom Sykes (Kawasaki)– 316,5 bod.
3. Marco Melandri (BMW) – 308,5 bod.
4. Carlos Checa (Ducati) – 278,5 bod.
5. Jonathan Rea (Honda) – 255,5 bod.
6. Eugene Laverty (Aprilia) – 241,5 bod.

WSBK Ukupni poredak konstruktora

1. Aprilia – 422,5 bod.
2. BMW – 394 bod.
3. Ducati – 375 bod.
4. Kawasaki – 356,5 bod.
5. Honda – 270,5 bod.
6. Suzuki – 130,5 bod.