Odlazak Gorana Goričkog iz aktivnog bavljenja motokrosom.

Objavljeno: 12.09.2011


U nedjelju jedanaestog rujna na motokros stazi Mladina nedaleko od Jastrebarskog, održao se uz program motocross utrka i oproštaj legende hrvatskog motokrosa Gorana Goričkog poznatog pod nadimcima, "Muž" iz Donje Reke ili šire poznat kao "As z bregov", od aktivnog bavljenja utrkama odnosno sudjelovanja na prvenstvima.
Gorički je rođen 7. siječnja 1973. godine u Zagrebu u tradicionalnoj obitelji zaljubljenika u oktanske sportove.

S obzirom da živi nedaleko od motokros staze Mladina, Gorički je već odmalena počeo voziti i nizati pobjede u društvu svoga idola i uzora Štefa Račkoga.

Bio je četiri puta šampion bivše države i isto toliko puta i šampion Hrvatske.

Osim vrhunskih rezultata u prvenstvu zemlje, Gorički je 12 puta pobjeđivao na Alpe - Jadran kupu.
Bio je sedam puta reprezentativac na svjetskom Kupu nacija i četiri puta na Kupu nacija Europe.

Najveći uspjeh hrvatskog motkrosa bilo je 12. mjesto u A - finalu svjetskog kupa nacija 1999. godine u Brazilu (Šipek, Gorički, Filipec), a godinu dana kasnije izboreno je 17. mjesto na istom natjecanju u Francuskoj (Šipek, Gorički, Bolšec).

Na svom oproštajnom nastupu, koji se održao nakon utrka u tri klase, te utrke veterana koju su vozili legende motokrosa s naših prostora (prvi prvak Jugoslavije, Aleksandar - Leko Vukajlović, slovenska legenda Milko Vesenjak, poznat kao velik suparnik legendarnog Lene Šoštarića, veliki prvak i osvajač prvog svjetskog boda na ovim prostorima Marijan Avbelj, svestrani majstor iz Dežele Silvin Vesenjak, čačanska legenda Pera Bogičević, te vrhunski vozački majstori: Slavko Baršić, Stjepan Glogović, Štef Rački, Marijan Šamec, Ruda Špiljar i Dragutin Marović) u čast Goričkom, As z bregov je odvozio jedan počasni krug po stazi koju poznaje u milimetar, bio je prvi u prvom zavoju uz Danijela Pavičića i Nenada Šipeka, te je završio na prvome mjestu.

Nakon toga Gorički se u vidno emotivnom stanju oprostio pred publikom i vozačima od svoje dugogodišnje karijere pune uspjeha ali i pokojeg razočaranja, te je nakon toga usljedilo proglašenje pobjednika utrka, podjela nagrada, te svečano uručivanje nagrade Goranu Goričkom, zatim je usljedila fešta do dugo u noć.

Gorički je kao legenda hrvatskog motokrosa možda umirovljen kao profesionalni motokros vozač ali uopće ne sumnjamo da ćemo ga uskoro vidjeti kako bruji po brijegovima Mladine i okolice, jer su mu motori u krvi a to nešto što se teško samo tako može „umiroviti“.