Namjerno postavljanje zamki i sajli po šumama na teritoriju Republike Hrvatske

Objavljeno: 08.07.2021


Obzirom na nedavne nemile događaje koji se nažalost još uvijek događaju a vezano za namjerno postavljanje sajli i zamki motoristima u šumama obratili smo se Pučkoj pravobraniteljici kako bi iskazali nezadovoljstvo dosadašnjim postupanjem Hrvatske policije.

Naime iz godine u godinu na teritoriju Republike Hrvatske se događaju zlodjela koje dovode u opasnost život i zdravlje motociklista koji vole uživati u vožnjama kroz šumu te nažalost ta zlodjela u nekim slučajevima završavaju kao brutalna ubojstva u smislu da su neki motociklisti dekapitirani (kao na području Jelenja) ili djelomično dekapitirani a puno ih je i zadobilo teže ozljede.

Dobili smo odgovor Ravnateljstva policije iz Ureda glavnog ravnatelja policije u kojem se navodi da MUP do sada nije statistički pratio pojavu postavljanja zamki u šumama ali da je 2019., 2020. i 2021. godine policija postupala jedanaest puta na području Primorsko-goranske, Varaždinske, Istarske, bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije od čega je u šest slučajeva utvrđeno počinjenje kaznenih djela te su u četiri slučjeva otkriveni počinitelji prijavljeni Državnom odvjetništvu u svezi s teškim kaznenim djelima protiv opće sigurnosti i dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom temeljem Kaznenog zakona.

U navednim slučajevima utvrđeno je da su sajle postavili vlasnici parcela, koji su naveli da su sajle postavili s ciljem onemogućavanje neovlaštenog pristupa posjedu radi sprječavanja šumskih krađa. (Apsurdno!)

Ravnateljstvo je također navelo da postoji relativno velika tamna brojka vezano za problematiku postavljanja sajli i zamki iz razloga što građani ne prijavljuju zamke dok netko ne strada ili im ne bude oštećena imovina.

Također, Ravnateljstvo navodi da policija provodi preventivne mjere u suradnji s lugarima i šumarijama kako bi informirali građane o mogućim opasnostima, te je također spomenuta činjenica da je uočena pojava da se putem društvenih mreža građanima Europske unije oglašavaju i pružaju usluge organiziranja cross vožnji šumama bez da je registrirana djelatnost za takve usluge ili ishođena potrebna dozvola pa je policija također podnijela prijave nadležnim tijelima.

Priopćenje Ravnateljstva policije donosimo u cijelosti te bi smo voljeli prokomentirati navedenu problematiku.

Ukazujemo na važnost prijavljivanja zamki u šumama jer time građani pomažu policiju u obavljanju svojih dužnosti, bržem otkrivanju počinitelja te naravno spašavanju života i zdravlja svih sugrađana, ne samo motociklista.
Apeliramo na sve građane da prijave policiji sve zamke koje pronađu ali također da prijave i sumnjiva ponašanja drugih građana u šumama vezano za postavljanje zamki.

Budući da je iz priopćenja Ravnateljstva policije vidljivo da policija sama priznaje da se radi o velikom fenomenu crnih brojki, iskreno se nadamo da će početi ozbiljnije pratiti događanja uz navedenu problematiku, također izrađivati statistiku te raditi preventivne izvide na terenu.
Također apeliramo i na Facebook oglašivače koji nudi usluge coss vožnje bez da imaju registriranu djelatnost i dozvole da to ne čine jer time ugrožavaju živote motociklista te rade štetu cijeloj moto zajednici.

Moramo imati na umu da Policja postupa sukladno zakonu a na pravosuđu je da procesuira počinitelje teških kaznenih djela te stoga aperilamo i na suce da strože kažnavaju one koji misle da vlasništvo daje samo prava a ne i obveze te na jedan neljudski i brutalan način sakate i ubijaju motocikliste s predumišljajem i zluradošću.

Za kraj možemo samo izraziti nadu da će Hrvatska policija u suradnji s građanima još ozbiljnije pristupati problematici postavljanja zamki u šumama te apeliramo na one koji postavljaju zamke da to ne čine i neka se probaju staviti u poziciju kako bi im bilo da netko osakati ili ubije njihovo dijete ili nekog drugog člana obitelji radi “navodnog “ štićenja vlasništva. Da li je vlasništvo važnije i vrijednije od ljudskog života?