Max Biaggi - NUMERO UNO!

Objavljeno: 27.09.2010


Max Biaggi je s Aprilijom osvojio svjetsko Superbike prvenstvo 2010.
Ovo je peto osvojeno Svjetsko prvenstvo tog talijanskog vozača.
Aprilia je nadomak osvajanja naslova prvaka među konstruktorima.

Max Biaggi je nakon teškog i uzbudljivog vikenda, na stazi u Imoli, osvojio naslov svjetskog prvaka.
Zahvaljujući osvojenom petom mjestu u drugoj utrci, Biaggi je povećao prednost pred Leonom Haslamom (Suzuki), koji je jedini mogao ugroziti Biaggija, na 63 boda.
To je prednost koju je nemoguće nadoknaditi u posljednjem kolu prvenstva na francuskom Magny Coursu. Max Biaggi osvaja svoje peto svjetsko prvenstvo nakon četiri uzastopna naslova svjetskog prvaka od 1994. do 1997. u klasi 250. Ovo je prvi talijanski prvak Svjetskog Superbike prvenstva.

U ukupnom poretku konstruktora Aprilia (433 boda) ima prednost od 41 boda pred drugoplasiranim Ducatijem (392 boda). Devet bodova u posljednjem kolu bit će dovoljno da Aprilia osvoji titulu prvaka.

U Imoli nije bilo jednostavno: zaostavši na startu prve trke, Biaggi se morao zadovoljiti s 11. mjestom.
Druga utrka bila je u potpunosti druga priča. Odustavši od bilo kakve taktike, Biaggi se probio do vodećih vozača i borio se za mjesto na podiju od samog početka. Peto mjesto, na kojem je završio utrku, osiguralo mu je naslov svjetskog prvaka i izazvalo eksploziju radosti na tisuće navijača koji su došli u Imolu podržati ovog slavnog talijanskog vozača.

„Ovo je velik dan“ komentirao je iscrpljen ali sretan Biaggi na kraju utrke „dan kojeg sam dugo priželjkivao. U posljednjih nekoliko godina osjećao sam se kao da nisam bio postavljen u prave uvjete, kako bi pokazao svoju vrijednost i postigao rezultate koje znam da zaslužujem.

To je jedan od razloga zbog kojih sam u ovom razdoblju svoje karijere odlučio uči u svijet SBK prvenstva i zbog kojih sam se želio okružiti s pravim ljudima za ovu avanturu – jer u utrkivanju nije riječ samo o brzini, gumama i motoru.
Potrebno se i zabaviti u svemu tome, a s ovim momcima, s ovom ekipom, osjećam se kao kod kuće.

Želim zahvaliti svima: mom timu, Apriliji, Piaggio Grupaciji, predsjedniku grupacije.Ovo nije bila jednostavna sezona.

Mnogi su vozači pobjeđivali na utrkama i da su bili više dosljedni, stvarali bi nam veće poteškoće. Najbolji trenuci bile su dvostruke pobjede u Monzi i Misanu. Poseban je osjećaj pobijediti pred svojim navijačima. Ali prvenstvo još nije gotovo.
Preostalo mi je svoju Apriliju RSV4 dovesti do naslova prvaka među konstruktorima. Ponovo ćemo razgovarati za tjedan dana i bilo bi savršeno kad bi završili ovu prekrasnu sezonu s još jednom titulom prvaka.“

Roberto Colaninno, predsjednik i generalni direktor Piaggio Grupacije (u čijem je sastavu i Aprilia) bio je u boxu kako bi doživio trijumf tvorničkog tima i rekao: „Danas smo postigli izvanredan rezultat u drugoj godini Aprilijinog sudjelovanja na Svjetskom Superbike prvenstvu i potvrdili tehničku izvrsnost trkaćeg odjela iz Noalea kao i Piaggio Grupacije u svijetu dvotočkaša.

Teško bi bilo bolje zamisliti današnji dan.
Pobijedili smo Svjetsko Superbike prvenstvu, na talijanskoj stazi, s talijanskim motociklom, talijanskim vozačem i sponzorom -Alitalia- koji povezuje Italiju s cijelim svijetom.
To se dosad nikad nije dogodilo u povijesti Superbike-a i zbog toga smo toliko više ponosni.“