Horex opet živi!

Objavljeno: 30.06.2010


Dobre vijesti iz moto svijeta stižu nam u vrijeme kad su neke tvornice zatvorile svoja vrata kao naprimjer Buell.

Njemačka tvornica Horex koja je osnovana 1923.godine i koja je proizvodila poznate motocikle koji su brujili i po našim cestama i to u nemalom broju s obzirom na to doba i uvijete življenja, odlučila se ponovno oživjeti svoju proizvodnju motocikala nakon što je 1960. godine prestala sa proizvodnjom jer je Horex tada kupljen od strane Daimler- Benza.
Proizvodnja počinje u prvom kvartalu 2011.godine, a ekspanzija na Američko tržište se očekuje 2013.godine.

Prvi model nove generacije će biti Horex VR6 (glavna slika) koji je izgledom mješavina klasičnog i modernog dizajna, odnosno u klasični izgled je ukomponirana visoka tehnologija.
Novi Horex VR6 će pokretati šestcilindrični redni pogonski agregat ukupnog obujma 1218 ccm, snage 175 do 200 KS i sa okretnim momentom od 150 Nm u srednjim režimima rada.
Od opreme, tu su prednja izokrenuta vilica promjera 50 mm, okvir od dvostrukih aluminijskih greda, jednostruka sražnja vilica i završni prijenos putem remena.

Zahvaljujući VR načinu rasporeda cilindara, pogonski agregat je po širini u gabaritima četverocilindraša, pa će biti zanimljivo vidjeti pogonski agregat iz kojega izlaze čak šest ispušnih cijevi, a sve to u širini malo većoj od četverocilindraša!
Zanimljiv će biti i zvuk koji proizvodi takva koncepcija pogonskog agregata, ali nažalost on će zasigurno biti prigušen, zbog zakonskih propisa o buci iz ispuha.

Horex VR6 će biti predstavljen na ovogodišnjem Intermotu u Kolnu, šestog do desetog listopada i prvo će se pojavit na tržistima Austrije, Švicarske i Njemačke, a onda sljede i ostala tržišta.

U svakom slučaju lijepa vijest koja će nekim starijim generacijama „izazvati“ toplinu oko srca, a mi se nadamo da će proizvodnja Horexa imati veliki polet i odjek u moto industriji i da proizvodnja neće ostati samo „eksperiment“ sa jednim ili dva modela.