Dominacija Aprilije u Maleziji.

Objavljeno: 09.06.2014


Sepang (Malezija), 8. lipnja 2014. – Ovo kolo svjetskog Superbike prvenstva, koje je po prvi put održano na stazi u Sepangu, bilo je u znaku Aprilije koja je dominirala u obje utrke.
Dvostruka pobjeda Marca Melandija i dvostruko osvajanje drugog mjesta Sylvaina Guintolija potvrdili su nadmoć koju je tijekom treninga na Malezijskoj stazi pokazala Aprilia RSV4, uključujući i Apriliju Tonia Eliasa koji ne vozi za Aprilijin tvornički tim.

U prvoj su se utrci Marco Melandri i Sylvain Guintoli s Aprilijama RSV4 odvojili od ostatka grupe već u prvom krugu te su se borili za pobjedu.

Naposljetku je pobjedu odnio vozač iz Ravenne nakon što je nadoknadio zaostatak uzrokovan gužvom koja je nastala nakon sudara u prvom krugu.
Kad je sustigao svog timskog kolegu, Marco Melandri ga je pretekao prije ulaska u zavoj u desetom krugu i zadržao vodstvo sve do kraja utrke.

Druga utrka nije bila bitno drukčija.
Prekid utrke u trećem krugu značio je ponovni start i skraćivanje utrke na 10 krugova, a vozači su na startu raspoređeni prema plasmanu prije prekida utrke pa su u prvom redu bile tri Aprilije RSV4.

Sylvain Guintoli je odmah preuzeo vodstvo, a Marco Melandri borio se kako bi ga uhvatio.
U posljednjem krugu ova su dva vozača Aprilije izveli nekoliko uzastopnih, spektakularnih pretjecanja, a pobjedu je odnio Marco Melandri nakon što ga je Sylvain pokušao preteći u zadnjem zavoju prije cilja.

Bio je to izvrstan završetak utrke s ponovnim osvajanjem prvih dvaju mjesta na podiju.
Plasmani u ukupnom poretku time su značajno promijenjeni.
Marco Melandri sada zauzima peto mjesto dok samo 13 bodova dijeli Guintolija od trenutačno vodećeg Sykesa.
Apriliji sada nedostaju samo 4 boda kako bi ponovo preuzela vodstvo u ukupnom poretku među konstruktorima.

Marco Melandri: „Dvostruka pobjeda je točno to što smo trebali! Unatoč poteškoćama nikada nismo odustali. Nastavili smo raditi i boriti se.
Od samog početka sam na ovoj stazi imao dobar osjećaj s mojim RSV4.
Uvjeti u prvoj utrci bili su teški no uspio sam sustići Sylvaina.
Nakon što sam ga pretekao postavio sam svoj tempo.
Znao sam da ću ga moći obraniti na kočenjima pa sam utrku sve do kraja imao pod kontrolom.
Druga utrka bila je još teža jer sam se u potjeri za Sylvainom trebao boriti i s Kawasakijima.
U prvom sam krugu odlučio pokušati.
Davao sam sve od sebe sve do kraja utrke.
U svakom slučaju svi vozači zaslužuju pohvale jer vožnja u ovim uvjetima nije nimalo jednostavna. Ovu pojedu želim posvetiti Manueli, njezinom stomačiću i svom timu. Vidimo se na Misanu!“

Sylvain Guintoli: „U prvoj sam utrci mislio da sam upotrijebio dobru strategiju no Marco je imao izvrstan tempo i natjerao me na nekoliko pogrešaka.
Mislim da sam u drugoj utrci bio bolji i pokušao sam pobjeći od samog početka no pri kraju utrke Marco je jednostavno bio za nijansu bolji.
Nastojao sam se boriti i mislim da je gledateljima bilo zabavno sve do kraja utrke!
Zaradili smo važne bodove za prvenstvo i odličnim danom pokazali da se Aprilia vraća na vrh.
Sada ćemo se odmoriti nakon ovog zaista napornog vikenda.“