Dobar posao u Mađarskoj za EMR supermoto racing team.

Objavljeno: 15.02.2012


EMR supermoto racing team debitirao na Indoors Super-Moto-Cross utrci u Budimpešti.

Prošlog se vikenda, 4. i 5. veljače, u organizaciji Mađarskog motociklističkog saveza u Budimpešti održala pozivna dvoranska super-moto-cross utrka na kojoj su uz zvijezde europskog prvenstva nastupili i hrvatski predstavnici, članovi EMR supermoto tima – Dejan Opet i Jurica Cebović.

Među ukupno 39 vozača u supermoto konkurenciji nastupilo je i nekoliko vrhunskih europskih vozača poput legendarnog švicarca Daniela Mullera, prvaka Austrije Hansona Schrufa, mlade češke zvijezde europskog supermoto prvenstva Pavela Kejmara, mladog bugarina, bivšeg prvaka Europe koji trenutno nastupa na svjetskom SM prvenstvu Angela Karanyotova, te mlade austrijske supermoto zvijezde Lukasa Hollbachera.
Za EMR supermoto racing team ovo je prva službena utrka i test pred sezonu 2012.

Obzirom da se radilo o dvoranskoj utrci i sama je staza bila specifična.
Drvena podloga ekstremno je skliska pa se većinom vozilo na gumama za kišne uvjete.
Staza je bila poprilično zatvorena zbog ograničenog prostora veličine 70x70m, a i same prepreke na stazi izrađene su od drva što nije idealno za supermoto motore radi tvrdog ovjesa i 17'' kotača. Spomenuti uvjeti stvarali su svim vozačima dosta problema radi tvrdih skokova te oblika staze i prepreka uvjetovanih materijalom izrade.

Svakog dana vožena su dva jutarnja slobodna treninga, a temeljem postignutih rezultata formirane su grupe vozača koje su vozile četvrfinalne vožnje.
Po četiri najbolja vozača iz svake grupe plasirala su se u polufinalne vožnje, a po pet najboljih vozača iz polufinala vozila su u finalu toga dana.

Nakon subotnjih treninga, naši su vozači vozili u istoj četvrtfinalnoj grupi u kojoj je Opet i pobjedio, dok je Cebović zauzeo treće mjesto iza drugoplasiranog D. Mullera.
U polufinalu Opet je držao odličnu treću poziciju dok ga u jednom zavoju nije srušio Vogelsang #49.

Iako se nakon pada vratio u utrku, Opet je polufinalnu vožnju završio na 6. mjestu čime se nije kvalificirao u finale toga dana.
Međutim, Cebović je osigurao sudjelovanje u finalu osvojivši 5. mjesto iza Kejmara, Dobiasa, Vogelsanga i Mullera. Nakon slabijeg starta u finalnoj vožnji, zbog uske staze i nemogućnosti pretjecanja, Cebović se nije uspio probiti dalje od 9. mjesta, međutim zadovoljan je svojim nastupom i ostvarenim rezultatom.
Pobjedu dana u subotu odnosi Austrijanac Schruf, ispred Karanyotova i Hollbachera.

U nedjelju je voženo po istom sustavu natjecanja.
Na drugom jutarnjem treningu Opet je bio prekratak na skoku na jednom stolu te je prilikom pada na drvenim uglastim preprekama ozlijedio gležanj i propustio ostatak natjecanja toga dana.

U nedjeljnom četvrfinalu Cebović je većinu vožnje držao drugo mjesto, međutim pred sam kraj ga je pretekao Holbcher te je osvojenim trećim mjestom osigurao plasman u polufinale.
U polufinalnoj vožnji od samog starta Cebović drži 6. mjesto.

Nakon pada Hollbachera, Cebović se diže na 5.mjesto koje bi mu osiguralo ulazak i u nedjeljnu finalnu vožnju. Međutim, prilikom pokušaja pretjecanja i prelaska na 4. poziciju pada na drvenim preprekama.
Vraća se u trku na 6.mjesto te još jednom griješi i pada slomivši pritom polugu zadnje kočnice radi čega odustaje samo tri kruga prije kraja.
U nedjeljnom finalu nije bilo naših predstavnika, a pobjedu dana odnio je iskusni veteran D. Muller ispred austrijanca Schrufa i mađara Totha.

Svoje sudjelovanje na ovom eventu Cebović i Opet smatraju pozitivnim iskustvom i dobrim testom i treningom za predstojeću sezonu.
Jedina loša vijest je Dejanova ozlijeda gležnja, a prema prvim informacijama radi se o frakturi skočnog zgloba te postoji mogućnost da će biti potrebno imobilizirati nogu gipsom.
O tome ćemo imati više informacija krajem tjedna.

U bogatom programu za gledatelje, uz atraktivne hostese, plesačice i vožnje quadova i go-karta, u subotu su nastupili i mladi hrvatski stunteri Josip Penić i Igor Popović uz podršku Jasne Beg, Barbare Penić i Ivone Gajski, te Dejan Špoljar sa zaručnicom Mateom Vlašić.