Automotodrom Bistra ipak postaje stvarnost!

Objavljeno: 25.03.2011


Nakon svakakvih neprovjerenih priča i nagađanja koja su se pojavljivala u medijima, odlučili smo istražiti priču o automotodromu koji bi se trebao graditi u Bistri udaljenoj 25 kilometara od centra Zagreba.

Načelnik općine Bistra, gospodin Krešimir Gulić, nam je u četiri oka prezentirao projekt automotodroma te smo saznali puno detalja i odličnih vijesti koje Vam donosimo među prvima u Hrvatskoj.

Uglavnom, riječ je o jako dobrim vijestima za sve auto-moto entuzijaste te hrvatsko gospodarstvo i turizam uopće.

Načelnik općine gospodin Gulić nam je vrlo detaljno objasnio u kojoj se fazi projekt nalazi te koje su najnovije prognoze za završetak projekta.
Treba napomenuti da je projekt odobren od Vlade RH i svih relevantnih aktera.

Trenutno se završava rješavanje imovinsko pravnih odnosa oko zemljišta, oko 814 parcela je otkupljeno i imovinsko pravno rješeno, no još treba otkupiti 15 parcela koje će biti riješene negdje do kraja tekuće godine.

Prognoza je da bi se u izgradnju staze trebalo krenuti početkom proljeća 2012. godine, izgradnja bi trajala oko 20 mjeseci što je za projekt koji je vrijedan minimalno 250 milijuna eura dosta kratak rok.
To znači da bi staza sa svim popratnim sadržajima kojih nudi zaista mnogo, mogla biti otvorena već krajem 2013. godine a najkasnije početkom 2014. godine.

Općina Bistra se zaista svojski potrudila (skoro 6 godina) da riješi imovinsko pravne odnose u svezi zemljišta i da pribavi sve potrebne dozvole, kako bi se omogućilo investitorima (kojih ne nedostaje) da ulažu u projekt bez ikakvih smetnji i birokratskih trzavica zbog kojih Hrvatska inače jako pati.

Tako bi projekt automotodroma Bistra mogao postati uzorni primjer kako se privlače investicije i ostvaruju projekti u Hrvatskoj.

Što se same staze tiče, već je poznato da je glavni dizajner Hermann Tilke, njemac koji je poznat po svojim brzim stazama u F1 svijetu.

Staza u Bistri po najavama investitora i izvođača projekta, biti će domaćin najmanje dva svjetska prvenstva godišnje u klasi F1 i Moto- GP a mi Vam donosimo slike projekta koje su uzete s papirnatih mapa originalnih planova pa stoga uživajte!

Staza će biti specifična po potoku koji jednim djelom teče ispod staze pa će tako staza imati i male mostove te će također imati, kako je već u općinskom uredu zovu, „Hupser“, odnosno povišenje u dijelu staze koje gleda na Sljeme pa će se u televizijskim prijenosima činiti da bolidi prolazeći preko „Hupsera“ idu na Sljeme!

Staza će također sadržavati i odvojeni ravni dio za utrke ubrzanja te uži asfaltni dio oko same staze koji će služiti za utrke izdržljivosti 24 sata.

Unutar staze će se nalazati i Karting staza na kojoj će se voziti svjetska prvenstva, dvorana za konferencije, hotel kapaciteta 130 soba i otvorena koncertna pozornica kapaciteta 70 tisuća ljudi.

Također postoje i najave da bi na prostoru staze bili otvoreni servisi za eksluzivne marke automobila, poput Jaguara i Ferrari-a te će se napraviti dodatno čvoriste za silazak sa autoputa na stazu prije Zaprešića.

U konačnici Staza u Bistri će otvoriti čak 1000 novih radnim mjesta, što je respektabina brojka, pogotovo za Hrvatsku u kojoj se vjerojatno nitko živ ne sjeća kada se zadnji put otvorila neka tvrtka koja bi zaposlila i upola toliki broj radnika.

U svakom slučaju, radi se o zaista preljepoj stazi i za Hrvatsku važnom projektu, koji će Hrvatski turizam i gospodarstvo podići na jedan viši nivo pa će zasigurno Hrvatska u bližoj budućnosti postati član visoke svjetske auto-moto industrije i turizma.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu načelniku Krešimiru Guliću što nam je omogućio pristup novim informacijama i primio nas u svoj ured na razgovor te mu želimo puno sreće u uspješnom dovršenju ovog projekta.

Novinar: Marko Heder