Aprilija započela s prvim testiranjima za MotoGP.

Objavljeno: 14.11.2014


Valencija (Španjolska), 12. studenog 2014. – Trodnevnim testiranjem na stazi u Valenciji započela je Aprilijina avantura u MotoGP prvenstvu.
Aprilia je krenula s testiranjima na stazi Ricardo Tormo i okusila kako će izgledati sezona 2015. u suradnji s Gresini Racing timom za koji će talijanski motocikli voziti u MotoGP prvenstvu.

Melandri i Bautista prvi su put vozili novi MotoGP motocikl iz Aprilije.
Riječ je o potpuno novom pogonskom agregatu kojeg treba podesiti, pogotovo po pitanju elektronske kontrole, a potpuno novi su i motocikli.

Nakon 4 godine u Superbike prvenstvu, Melandri se morao prilagoditi Bridgestone gumama i karbonskim kočnicama.
Cilj prvog testiranja bio je steći iskustvo, odvoziti velik broj krugova i prikupiti što više podataka. Unatoč tome, već su vidljive pozitivne naznake, pogotovo po pitanju potencijala i mogućnosti razvijanja novog motocikla i pogonskog agregata.

Plan prema kojem je u ponedjeljak trebao voziti samo testni vozač Alex Hofmann promijenjen je zbog loših vremenskih uvjeta.
Time su Melandri i Bautista odmah krenuli na stazu iako su napravili samo nekoliko krugova tijekom popodneva.
To se pokazalo kao dobra odluka budući da je u utorak cijelo vrijeme padala kiša.
Ti uvjeti nisu spriječili vozače Aprilije da odvoze ukupno 73 kruga (Melandri 24, a Bautista impresivnih 49).

U srijedu su uvjeti bili puno bolji. Vozači su ujutro izašli na stazu i nastavili voziti sve do 17 sati. Bautista je napravio 68 krugova, a Melandri 56 što potvrđuje da je obavljen velik posao.

Marco Melandri: „Potpuno novi motocikl izveli smo na prvu vožnju. Kakvo dobro iskustvo! Ja sam se morao naviknuti na gume koje se jako razlikuju od onih koje se koriste u Superbike prvenstvu. Zato je bilo važno odvoziti puno krugova za prikupljanje podataka i navikavanje na motocikl. S tog sam gledišta zadovoljan jer počinjem uviđati gdje i kako napraviti promjene. Motocikl je različit od Aprilije koju sam vozio na SBK prvenstvu no otpočetka je dobar i dobro se odaziva na promjene postavki. Pred nama je velik posao i sljedeća testiranja na Jerezu bit će vrlo važna. Nakon toga ćemo imati jasniji uvid u naš potencijal.“

Alvaro Bautista: „Ovo je bilo iznenađujuće pozitivno testiranje! Jučer, na mokroj stazi, počeo sam se navikavati na motocikl i razumjeti kako ga treba voziti. Sa svakim novim izlaskom na stazu osjećao sam se bolje na motociklu. Danas smo uspjeli odvoziti brojne krugove na suhoj stazi no cilj je bio jednak: odvoziti što više kilometara i upoznati se s motociklom. Rezultati su pozitivni ali svjesni smo da nas očekuje još puno posla. Pogonski agregat potrebno je poboljšati, a krajem mjeseca na Jerezu već planiramo testirati novi pneumatski sustav razvoda. Što se tiče šasije, sada nismo radili nikakve izmjene na ovjesu i geometriji. To ćemo početi raditi na sljedećem testiranju na Jerezu. Odmah sam se osjećao ugodno s timom i mehaničarima. Dobro surađujemo i razumiju moja zapažanja. Mislim da ćemo zajedno odraditi dobar posao.“

Romano Albesiano, voditelj Aprilia Racing tima ima pozitivne utiske s prvog testiranja: „Zadovoljni smo s prvim testiranjima. Ovo je za nas bio pravi debi sa svim mogućim nepoznanicama, ali nakon ova tri dana možemo samouvjereno krenuti dalje s razvojem. Novi se motocikl pokazao kao dobro izbalansiran, a pogonski agregat s pneumatskim razvodom, kojeg smo testirali u petak, impresionirao je Hofmanna vrhunskim performansama i upotrebljivošću. Alvaro je potvrdio naša očekivanja i odmah je pokazao dobar osjećaj na motociklu i vrhunsku sposobnost finog podešavanja motocikla. Vremena koja je Alvaro postavljao pozitivna su iako smo danas koristili pogonski agregat iz 2014. Marco je prikupljao iskustvo na motociklu koji je za njega nešto novo i počeo se navikavati na Bridgestone gume koje pružaju iznimno dobre performanse ali se jako razlikuju od onih na koje je navikao. Sve što nam je sada činiti je vratiti se u Noale s podacima koje smo prikupili i pripremiti preinake s kojima idemo na sljedeće testiranje na Jerezu.“

Fausto Gresini: „Ova testiranja predstavljaju prvi pozitivni kontakt između vozača, tima i osoblja iz Aprilije. Ovo je bio vrlo važan događaj s ohrabrujućim rezultatima, a sve se odvijalo u atmosferi s velikim entuzijazmom. Svi smo itekako svjesni posla koji nas očekuje, ali rado ćemo to odraditi i napredovati. Nakon što je jučerašnji dan bio obilježen kišom danas smo prikupili prve vrijedne podatke s kojima možemo napredovati. Sada čekamo testiranja na Jerezu koja su vrlo važna budući da je riječ o posljednjim testiranjima prije zimske stanke.U svakom slučaju bilo je važno ovdje učiniti prve korake i bez sumnje smo ih učinili na dobar način. Ja sam zadovoljan.“