Aprilia Dorsoduro 1200

Objavljeno: 15.09.2010


14. rujna u Milanu je na otvorenju ''Spazia Broletta 13'', najimpresivnijeg izložbenog salona za sva vozila Piaggio Grupacije, predstavljena Aprilia Dorsoduro 1200.

Novi Aprilijin V2 agregat nadilazi svoju klasu.
Aprilijin maxi supermoto nudi superiorne performanse i upravljivost, a pokreće ga potpuno novi, tehnološki napredan V2 pogonski agregat koji je u samom vrhu svoje klase po pitanju performansi.

S 277 pobjeda u GP prvenstvima, Aprilia je najuspješnija europska marka u povijesti svjetskih motociklističkih prvenstava.
Ponosi se s 43 naslova svjetskog prvaka, a u ovoj sezoni ima uvjerljivo vodstvo i u Superbike prvenstvu s vozačem Max Biaggijem i motociklom RSV4.

Gradeći na jedinstvenom iskustvu i znanju stečenom u natjecanjima, Aprilia nastavlja razvijati snažne motocikle velikog obujma.
Dorsoduro 1200 nudi uzbudljiv spoj snage, agilnosti i precizne upravljivosti.
Novi dvocilindraš vrhunskih performansi smješten je u okretnu laganu šasiju. Uski dizajn, široki upravljač, precizni detalji i vrhunske komponente plasiraju ovaj motocikl u sam vrh maxi supermoto segmenta.

Dorsoduro 1200 označava debi novog Aprilijinog V90 agregata s 1200 cm³, ride-by-wire sustavom elektronskog ubrizgavanja goriva s tri mape rada te dvije bregaste osovine, četiri ventila i dvije svjećice po cilindru.
S vrhunskom tehnologijom ovaj agregat pruža 130 KS pri 8.700 o/min i okretni moment od 115 Nm pri 7.200 o/min, što je u vrhu ponude u ovoj klasi motocikala, a unatoč tome zadovoljava i najstrože ekološke norme.

Plod Aprilijine izvanredne tradicije i iskustva je i hibridna šasija koja kombinira gornji dio okvira s čeličnom rešetkom i bočnim pločama s aluminijskim donjim dijelom okvira te na taj način pruža idealnu čvrstoću za snažni agregat s 1200 cm³.

Prednji ovjes sastoji se od Sachs upside-down vilice, promjera 43 mm s podesivim prednaprezanjem, kompresijom i povratom. Novi plinski Sachs stražnji amortizer, s odvojenim spremnikom, izravno je spojen na stražnju vilicu te također ima podesivo prednaprezanje, kompresiju i povrat.

Aprilia je odabrala najnapredniji kočni sustav za Dorsoduro 1200. Prednja kočnica koristi Brembo radijalna kočna kliješta s 4 klipa i disk promjera 320 mm, dok na stražnji disk promjera 240 mm djeluju Brembo kočna kliješta s jednim klipom.
Za najveću razinu sigurnosti Dorsoduro 1200 dostupan je i s ATC (Aprilia Traction Control) sustavom protiv proklizavanja u kombinaciji s dvokanalnim ABS sustavom.

Svaki od spomenutih sustava može se zasebno isključiti. Sustav protiv proklizavanja vozaču omogućuje potpuno iskorištavanje snage pogonskog agregata i mogućnosti guma te se na taj način može u potpunosti prepustiti užitku u vožnji koji ovaj fun bike pruža u svim uvjetima.