Harley-Davidson Forty Eight Special i Iron 1200 Sportsteri

Objavljeno: 27.02.2018


MILWAUKEE (21. veljače 2018.) - Harley-Davidson dugoj tradiciji linije Sportster pridružuje nove modele - Iron 1200 i Forty-Eight Special.

Predstavljeni motocikli su samo jedni u nizu od 100 impresivnih motora koje tvrtka planira predstaviti do 2027.
Ovi motocikli na platformi Sporster modela kombiniraju retro izgled poznat sa custom scene povezan sa modernom izvedbom Evolution 1200 V-Twin agregata, te ostalim suvremenim komponentama potrebnim za bolje performanse i sigurnu vožnju .

Od svog prvog predstavljanja 1957. Godine, Sportster motori učestalo su redizajnirani, kako od strane Motor Company-a tako i od vlasnika motocikala: Sportster kao bobber, chopper, scrambler i café racer; kao junak na ravnim cestama ili na stazi za utrke; kao dostupan motocikl za početnike ili kao jedinstvene prerade.

''Od svog osnutka, Sportster je ponudio savršenu kombinaciju veličine, snage i karaktera što ga čini privlačnim za različite tipove vozača'' rekao je Brad Richards, Harley-Davidson V.P. za Styling & Design. "Sportster je motocikl koji se lako ogoli i redizajnira.
Ono što smo učinili kako bismo stvorili novi Iron 1200 i Forty-Eight Special je ono što vlasnici Sportstera rade sa svojim motociklima već generacijama."

Iron 1200 i Forty-Eight Special ističe nova grafika na spremniku goriva koja kombinira odvažne pruge sa formalnim fontom, bojom i grafičkim elementima koje se bile karakteristične i popularne sedamdesetih godina.

"Grafika na ta dva spremnika goriva odražava suvremene trendove koje vidimo na ''custom'' motociklima i dizajnu općenito, pomak od složenije izvedbe koja je jednostavna i čista", rekao je Richards.
"Također, važno je napomenuti da ove grafike upotpunjuju oblik spremnika za gorivo, koji je u slučaju Sportstera klasičan i prepoznatljiv element."

Iron 1200™

Model Iron 1200 obilježava snaga. 1202cc Evolution® 1200 V-Twin motor donosi 36% više okretnog momenta nego 883 Evolution motor koji pokreće Iron 883, izvorni urbani model u obitelji Sportster.
Iron 1200 donosi bolje performanse za uličnu vožnju - veću snagu i startnost te lakše probijanje kroz uličnu gužvu. Više snage znači i više divlje zabave.

Satensko crni Mini Ape upravljač je ključni element ''garažnog'' chopper izgleda .
Ovaj upravljač promjera 1,0 inča dolazi u dimenzijama visine 8,75 inča, širine 32 inča i 6,5-inčni nagib prema vozaču koji osiguravaju ugodan položaj vožnje.
Sjajna crna maska brzinomjera napravljena u „West Coast“ stilu savršeno uokviruje prednje svjetlo, dodatno naglašava visoki upravljač te nudi zaštitu od vjetra i prostor za dodatnu i lakšu personalizaciju.

Café Solo sjedalo prati liniju stražnjeg blatobrana motocikla i oblikovano je kako bi vozač imao bolje uporište prilikom ubrzanja koje agregat Evolution 1200 nudi.
Klasični 12,5 litreni spremnik goriva Sportstera ima višebojne prugaste grafike koje prate linije spremnika goriva.
Grafika na spremniku goriva se dodatno ističe i privlači poglede stvarajući željeni kontrast crnim detaljima na motociklu. U ponudi su sljedeće boje spremnika za gorivo: Vivid Black, Twisted Cherry i

Billiard White koje su uvijek u kontrastu s Vivid Black prednjom maskom.
Cijeli pogonski sklop dizajniran je u popularnoj boji: potpuno crni agregat, crni auspusi i štitnici ispušnih topova te crni poklopci paljenja i svi poklopci primarnog prijenosa.
Poklopci osovina podizača ventila su krom sjajni i dodatno naglašavaju oblik V-Twin motora.
Potpuno crni izgled motocikla Iron 1200 upotpunjuju crni kotači sa 9 krakova (prednji 19 inča i stražnji 16 inča), crnim štitnikom remena i stražnjom remenicom.
Harley-Davidson Smart sigurnosni sustav i ABS kočioni sustav su tvornički ugrađeni na ovaj motocikl.

Forty-Eight® Special
Robusni prednji kraj modela Forty-Eight Special koji je naglašen gumom širine 130mm uokvirenom vilicom promjera 49mm i masivnim aluminijskim trokutima prednje vilice dodatno dobiva na impozantnosti sa sjajno crnim „Tallboy“ upravljačem visine 7.25 inča.
"Posebno smo odabrali Tallboy upravljač upravo zbog njegovog oblika", rekao je Richards.

"Nudi manji nagib od Mini-Ape-a i odlično izgleda sa širokim prednjim krajem i manjim spremnikom goriva koji su karakteristični za model Forty-Eight Special."
Taj 7,9 litreni spremnik goriva u obliku "kikirikija" ukrašen je debljim vodoravnim prugama koje uokviruju jednostavan Harley-Davidson logotip.
Spremnik za gorivo dostupan je u tri opcije boja: Vivid Black, Wicked Red i Billiard White.

Uspoređujući sa običnim Forty-Eightom, Forty-Eight Special posjeduje mnoštvo kromiranih detalja među kojima se ističu poklopci primara, potpuno kromirani ispušni sustav te poklopci donjeg dijela agregata.
Harley-Davidson Smart sigurnosni sustav i ABS kočioni sustav su tvornički ugrađeni na model Forty-Eight Special.

Novi Sportesteri biti će dostupni u prodajnim Harley-Davidson predstavništvima u Zagrebu i Splitu u svibnju 2018.